Aktuality Fórum Budopedia E-shop FAQ Kontakty
Škola Dokan BSK Členstvo Kurzy & Semináre Iga Ryu Kenpó Karate Karate pre deti Praktická sebaobrana Kobudó Ninjutsu Kyudo
Citáty majstrov:
Dnes je 28-3-2024, meniny má Soňa
pasik
Aktuality
Kurzy a semináre
Vyhľadávanie:
Členská zóna
Video materiály
Anketa
Aká oblasť bojových umení vás zaujíma najviac ?
Sebaobrana
43%
Práca s energiou
22%
Filozofia Budó
17%
Zbrane
11%
Kondícia
5%
podujatia.sk univerzitka.com fightsport.sk http://www.realityak.sk/ http://www.agrifarmi.sk/

Schéma histórie školy Dókan a Iga Ryu Kenpó Karate:

Chojun Miyagi

Gogen Yamaguchi

Shihan Urakawa a Hiroma Kikuchi

Takeji Ogawa, 9. dan Goju Ryu
Otec slovenského Karate
Od r. 1997 pravidlene navštevuje a trénuje pod: Hanshi Choju Kiyunom,
10. Dan a 10. Dan Kobudo a Hanshi Eiki Kurashitom, 10.Dan Karate, 7. Dan Kobudo
V r. 1971 – stál pri založení Karate na Slovensku a 35 rokov bol hlavným učiteľom slovenského Karate.

Slovenský zväz Karate

športové poňatie Karate
Slovenský Zväz Karate
JFK Goju Kai Slovensko
Slovenské Federácie Klubov Karate
SF Shorin Ryu Seibukan Karatedó
Slovenské Federácia Karate

Ladislav Szalay, 6. dan
Ladislav Klementis, 8. Dan, Frantisek Šebej, 7. Dan (jeden z najnámejších učiteľov na Slovensku. Takisto stál pri zrode slovenského Karate a je autorom viacerých kníh na tému Karate, vydaných na Slovensku).



Hanshi Choju Kiyuna


Eiki Kurashita
Peter Filo.
Zakladateľ Iga Ryu Karate-dó
7 rokov trénoval
športové karate
Prvý pokus o verejnú výuku Karate v zmysle cesty – Dó po r. 1989
1989 – OKINAWA DOJO - Go Ju Ki Do Center – súkromná škola bojových umení s dôrazom kladeným na vnútorné aspekty bojových umení.
- 1993 – OKINAWA DOJO – Hlavné sídlo školy je Trenčín a škola zažíva najväčší rozmach s viac ako 1000 aktívnymi cvičiacimi.
- Okinawa Dojo – Organizátor medzinárodného Zen Sesshinu s viac ako 100 účastníkmi a oficiálne zaradenie zenovej praxe do výuky a začiatok spolupráce so Zenovou Školou Kwan-um. Zakladateľom tejto školy je kórejský Zenový majster – Seung Sahn – pokračovateľ v priamej línii patriarchov šaolinského kláštora. Dnes sú nositeľmi tejto tradície všetci majstri a učitelia, ktorí od neho za jeho života dostali potvrdenie (inka). Medzi najzámejších patria majster Wu Bong (majster umenia meča) a majsterka Bon Yo.
2003 – OKINAWA DOJO sa transformovalo na občianske združenie - FILOSPORT
2003 – Založenie štýlu – IGA RYU KARATEDO
2006 – Sensei Peter Filo ukončil svoje aktívne pôsobenie v oblasti Karate. Pôvodne chcel celú školu a Iga Ryu ako štýl zatvoriť. Na nasledujúcej schôdzi s väčšinou aktívnych nositeľov čiernych pásov sa dospelo k nasledovným rozhodnutiam:
- Filosport ako organizácia sa zatvára
- Ohľadom Iga Ryu ako štýlu nepadlo rozhodnutie o jeho ukončení, a odvtedy bývalí žiaci Iga Ryu Karatedó pokračujú v praktike ďalej na základe vlastných poznatkov a skúseností ako starší sempaji (nikto nezískal 5. Dan, a preto štýl ako taký nemá oficiálneho nasledovníka).
Starší sempai – Milan Poliak (1. Dan) zakladá školu Dokan, ktorá pozostávala z 5 Dójó. Hneď na to sa k Dokan pripojila aj Terézia Poliaková (1. Dan). V roku 2007 na schôdzi s ďalšími troma staršími Sempai-mi, ktorí sa rozhodli spolupracovať, sa Dokan rozrástol o ďalších členov: Jaroslav Dávidík (1.Dan), Pavel Beháň (1.Dan), Róbert Mrňák (3.Dan).
2008 – Na základe návrhu Róberta Mrňáka - Milanovi Poliakovi (Prezident školy Dokan), nadviazal Dokan vzťah s Kiyoshi Wernerom Lindom a ostatnými Sensei-mi z BudoStudienKreis (BSK) v SRN s ktorých neoceniteľnou pomocou pokračujú v kompletizácii systému výuky štýlu Iga Ryu Karatedó tak po vonkajšej ako aj vnútornej stránke.
31.1.2009 – M. Poliak, J. Davidík a R. Mrňák sa na základe návrhu p. W. Linda stali členmi BSK. Súčasne im boli uznané ich technické stupne s ohľadom na vnútorné požiadavky BSK. Taktiež im bolo navrhnuté, aby oficiálne zastupovali systém Iga Ryu vrámci BSK.
11.4.2009 - pod vplyvom nových systémov, ktorých integrácia do systému výuky pokračuje dodnes sa vedenie Dokan po porade a jednomyseľnom odsúhlasení rozhodlo pre nový názov systému výuky: Iga Ryu Kenpó Karate, keďže jeho filozofia a spôsob výučby prešli vďaka vplyvu učiteľov z BSK výraznou transformáciou.

 

Pre pridanie komentárov sa musíte prihlásiť do členskej zóny
nacitavam
zavrieť