Aktuality Fórum Budopedia E-shop FAQ Kontakty
Škola Dokan BSK Členstvo Kurzy & Semináre Iga Ryu Kenpó Karate Karate pre deti Praktická sebaobrana Kobudó Ninjutsu Kyudo
Citáty majstrov:
Dnes je 26-4-2024, meniny má Jaroslava
pasik
Aktuality
Kurzy a semináre
Vyhľadávanie:
Členská zóna
Video materiály
Anketa
Aká oblasť bojových umení vás zaujíma najviac ?
Sebaobrana
43%
Práca s energiou
22%
Filozofia Budó
17%
Zbrane
11%
Kondícia
5%
podujatia.sk univerzitka.com fightsport.sk http://www.realityak.sk/ http://www.agrifarmi.sk/

Zenový majster Seung Sahn mal  jedného večera v zenovom centre v Providence nasledujúcu reč Dharmy:

Často hovorím o základnom bode...

Čo je základný bod ?

Keď sa pozriete na stupnicu váh, na ktorých nie je nič položené, ručička ukazuje na nulu. Niečo na ne položíte, a ručička sa vychýli na „pol kila“. Dáte to preč a ručička sa vráti späť na nulu. To je základný bod. Akonáhle nájdete váš základný bod a potom prídu dobré pocity, alebo zlé pocity a ručička sa vychýli na jednu či druhú stranu. Na tom však nezáleží. Nekontrolujete to. Keď pocit zmizne, ručička sa vráti späť na nulu.

Ale ak ste nenašli svoj základný bod, potom sa to podobá situácii, keď vezmete vážený predmet preč a ručička zostane ukazovať na „päť kilogramov“.  Alebo sa ručička pohne späť – ale len kúsok – nevráti sa úplne späť na nulu. Potom máte problém. Vaše váhy nevážia presne. Možno keď na ne položíte niečo ťažké, pokazia sa úplne.

Takže - najskôr musíte nájsť váš základný bod... a potom ho musíte udržať - veľmi silno.

Taxík má veľmi slabé tlmiče, takže keď nabehne na malý hrbol – rozkýve sa hore a dole. Vlak má veľmi silné tlmiče takže je veľmi stabilný. Pokiaľ si udržiavate svoj základný bod, pružina vašej mysle bude  silnejšia a silnejšia. Stretnete veľké problémy a vaša myseľ sa bude hýbať stále menej a menej. Prichádza veľký problém – vaša myseľ sa hýbe, ale čoskoro sa vráti do svojho základného bodu. Nakoniec bude vaša myseľ veľmi silná; bude schopná zniesť akýkoľvek náklad. Potom je možné zachrániť všetky cítiace bytosti.

Pre pridanie komentárov sa musíte prihlásiť do členskej zóny
nacitavam
zavrieť